Trädgård

Hur man skördar frön!

 

Sommaren kommer och hösten närmar sig. Dags att skörda fröna. Det fina med hemgjorda frön är att de kan ge resultat som inte är vad du förväntade dig. Man vet aldrig vad en blomma pollinerar. Så om du bara vill skaffa vit lathyrus i trädgården nästa år är det bäst att köpa en fröpåse i affären. Samla frön
Hur många frön en enda blomma ger dig förvånar mig alltid! Jättar. Naturligtvis behöver du inte behålla allt. Vad ska du göra med den? Du var verkligen för snabb. Så tänk på vilka blommor du vill hålla fröna borta från och lämna några blommor i slutet av blomningen för att låta fröna mogna. Till exempel gör jag det nu med Lathyrus. Då blir jag av med alla nu fula växter utom en. Där har fröet chans att mogna ytterligare och sedan kan jag skörda det till nästa år.
Oes sade
Torkade blommor-vallmo-somniferum-skidor-trädgård-trädgård-blogg-blommor-trädgård
Frön ska inte skördas för tidigt, de måste verkligen vara helt mogna! Du kan ofta se och höra det på flera sätt. Fröna är bruna och faller lätt av. Eller, till exempel, om du använder vallmohandskar och en fingerborg, kommer du att höra det när du flyttar det. De låter som mini sambabollar.
Frö torka
När du har samlat de frön du vill ha, sprid dem i en tom behållare (eller tidning) och låt dem torka. Jag brukar göra det någonstans i växthuset, det går väldigt fort eftersom det fortfarande kan vara varmt där. Håll sedan växthusdörren öppen eftersom du behöver tillföra mer luft. Annars kommer fröna att ruttna. Blommor som ännu inte fått så mycket frön och som plockas tidigt får placeras i växthuset för mognad. Och innan fröna är helt mogna hänger jag alltid solrosorna upp och ner. Om du lämnar den i trädgården kommer alla fåglarna att äta den innan den skördas.

Fröförvaring
När de torkat kan du placera fröna var som helst. Vi blandar och använder allt från plastbehållare med lock i Kina till syltburkar och glaskuvert. Sedan lägger jag allt i en stor, torr, kyld, stängd plastbehållare i ladugården. Och du måste vänta på den nya planteringssäsongen. Och det är alltid bra att se vad jag kan så från min plastskattkista varje månad.